lauantai 30. huhtikuuta 2011

Viineistä ja vähän muustakin

Alkuvuoden Etelä-Amerikan matkaan on hyvä palata vähitellen. Silloin tulee samalla muisteltua, ja etenkin makusteltua sitä, mitä matkalla tulikaan puuhanneeksi.

Kävimme Chilen lisäksi Argentiinan puolella, Medozan maakunnassa. Paikka sijaitsee noin kahdeksan tunnin bussimatkan päässä Santiagosta, Andien toisella puolella. Andien ylittäminen bussilla oli veikeää puuhaa, mutta Chilen ja Argentiinan välisellä rajalla oli ihmeellisen tiukka meininki. Bussimatka saattoi rajanylityksen takia venyä useita tunteja.



Mutta mennäänhän siihen olennaiseen, eli viineihin. ;) Medoza on Argentiinan viinimaakunta, ja alueen turismi on melko viinivetoista. Tosin alueen suurin kaupunki, myös Medoza nimeltään, oli oikein viehättävä pienehkö kaupunki, johon tutustumista voin suositella kaikille siellä suunnalla heiluville.



Kävimme "bikes and wines" -kiertueella. Käytännössä se tarkoitti sitä, että matkasimme paikallisbussilla kaupungista kauas taajamaan, vuokrasimme pyörät viinipyöräilyyn erikoistuneelta firmalta - ja ei kun maistelemaan.



Fillaroimme yhteensä neljälle viinitilalle joilla meille tarjottiin tutustumiskierros ja viinimaistiaisia. Yhdellä tilalla tuli lounastettuakin.

Oli kiehtovaa nähdä silmänkantamattomiin viiniköynnöksiä, laskeutua viileisiin viinikellareihin ja maistella täyteläisiä viinejä. Mendozassa on melko lämmin ympäri vuoden, ja alueen ykkösrypäle on Malbec - joka muuten on ollut oma suosikkirypäleeni punaviineissä jo pitkään. Malbec on täyteläinen rypäle, joka tarvitsee paljon aurinkoa - pitkän kypsymisprosessin takia mendozalaiset viinit ovatkin usein muita hieman alkoholipitoisempia.








(...sitten rapsuteltiin vähän viinitilojen vahtikoiria...)






Lopuksi vielä viinivinkki:

Kaikki tilat joilla kävimme toimittivat joko paikallisesti, amerikkaan tai harvoihin euroopan maihin - yksikään ei suomeen. Alueella sijaitsee kuitenkin myös Trapichen viinitila, joka harmikseni oli juuri fillarointipäivänämme kiinni. Trapichen sauvignon blanc -valkoviini nimittäin on jo pidempään ollut yksi suosikkivalkkareistani. Erinomainen esimerkiksi risottoviininä -testattu on. Eikä hintakaan ole yhtään hullumpi. Linkki alkon sivuille tässä.

Niin, ja erinomaista vappua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti