maanantai 11. huhtikuuta 2011

Uunipastan ihmeellinen maailma

Pyrin syömään viikot melko spartalaista kuria noudattaen. Olen esimerkiksi siirtynyt syömään viikolla lähinnä kasvisruokaa. Lisäksi jätän jälkkärit, vaalean leivän sun muut suosiolla viikonlopulle. Mutta viikonloppuisin, silloin ei tarvitse mennä niin justiinsa. Viikonloppuna voikin valmistaa esimerkiksi salamiuunipastaa neljällä juustolla. Neljällä. Mutta voi hyvänen aika, on se hyvää.

Saimme tuokio sitten anopiltani lahjaksi Gino D'Acampon keittokirjan Fantastico! - Modernia italialaista ruokaa, joka on näemmä saanut vuonna 2008 vuoden italialaisen ruoan keittokirjan World Gourmand -palkinnon. Kirja onkin puolillaan mitä herkullisimpia reseptejä, joista monia tulen varmasti vielä kokeilemaan. Myös sunnuntain uunipastan ohje oli kirjan ohjeesta mukailtu.



Pennette al forno eli uunipastaa juusto-salamikastikkeessa 
(ohje mukailtu Gino D'Acampon reseptistä)

Annoksesta tulee iso lasagnevuoallinen pastaa eli 4-6 hengen annos

Ainekset:
500g penne rigate -pastaa
(suolaa)
80g voita
150-200g tuorejuustoa
100g homejuustoa (itse käytin Auraa)
100g mozzarellaraastetta
n. 1dl huoneenlämpöistä kevyt- tai täysmaitoa
150g italialaista salamia kuutioituna
n. 3-5 rkl hienonnettua, tuoretta basilikaa (alkup. ohjeessa silopersilja)
n. 70g vastaraastettua parmesaanijuustoa
mustapippuria
(+ halutessasi suolaa)

Valmistus:
1. Keitä pasta kiehuvassa, runsaassa vedessä suolan kanssa isossa kattilassa lähes kypsäksi. Älä kypsennä liikaa, sillä kypsyminen jatkuu pastan mennessä uuniin.
2. Valuta pasta ja kumoa se takaisin kattilaan. Sekoita huolellisesti pastan joukkoon kaikki juustot, parmesania lukuun ottamatta.
3. Lisää maito seokseen vähitellen sekoittaen seosta samalla
4. Hämmennä seosta miedolla lämmöllä kunnes juustot ovat sulaneet ja seos sakean kermaista.
5. Lisää seokseen salami, mustapippuria, hienonnettu basilika ja tarvittaessa suolaa.
6. Lämmitä uuni 175c asteeseen
7. Lusikoi seos suureen uunivuokaan (esim. 35x20cm), ripottele pinnalle parmesaani ja paista uunin keskiosassa n. 15-20 min kunnes pinta on rapsakka ja kullanruskea.
8. Tarjoile heti

HUOM! Ruokaan voi käyttää lempparijuustoja maun mukaan. Ruoan kanssa voi kokeilla esimerkiksi erilaisia homejuustoja, cheddar-raastetta mozzarellan sijaan jne.


Perheen pahin juustonarkki haistoi raaka-aineet ja istui kärsimättömänä pöydän vieressä kun vuoka tuotiin uunista... :)

Ruoasta tuli tuhtia ja ihanaa, ja jäi sitä ylikin. Taidan siis luistaa spartailaisesta maanantaista hieman ja hilpaista keittiön puolelle luksusmaanantailounaalle. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti