torstai 2. joulukuuta 2010

kävelyllä

Marraskuu on vihdoin voitettu ja ihana joulukuu on täällä.




(kutsumme tätä asua ninjapuvuksi...)

Sypressi ja koristepuolukka viihtyvät parvekkeella myös paukkupakkasilla


Itsetehty glögi maistuu ihanalta



En ole talvi-ihmisiä, mutta joulukuussa on sentään sitä jotakin. Joulukuu tuntuu olevan yhtä juhlaa, sillä perinteisten karkelointien lisäksi sekä oma että miehen syntymäpäivä on joulukuussa (ikäeromme on järisyttävät kuusi päivää, varsinainen sukupolvien välinen kuilu siis).

Onneksi meillä on myös koira, joka saa omistajansa ulos säällä kuin säällä, kuvat on otettu eilisen ja tämän päivän ulkoilulenkeiltä.

Upeasta mutta kylmästä talvi-ilmasta onkin mahtavaa tulla sisälle nauttimaan kynttilän valossa lämmintä glögiä ja itsetehtyjä piparipullia.

En ole tehnyt itse pullia sitten yläasteen kotitaloustuntien, mutta vuoden ankeimman kuukauden vaihtuminen  yhteen vuoden hienoimmista sai tämänkin tytön liikkeelle. Tuloksena kerrassaan mainiot piparipullat, joita suosittelen erityisesti muille kaltaisilleni, joiden mielestä parasta pipareissa on taikina! ;)


Piparipullat glögikuorrutuksella

Taikina:
5dl vettä
1 pss kuivahiivaa (11g)
2dl sokeria
2tl suolaa
1rkl kardemummaa
n. 14dl vehnäjauhoja
150g voita

Täytteeksi: 500g piparkakkutaikinaa (valmis käy hyvin)
Päälle: Mantelilastuja, kananmuna voiteluun

Glögikuorrutus:
n. 1,5dl tomusokeria
n. 1,5rkl glögiä (punaista)

1. Valmista pullataikina: Sekoita kuivahiiva ja muut kuivat aineet jauhoihin. Lämmitä vesi noin 42 -asteiseksi, sekoita jauhoihin ja vaivaa.
2. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen voi ja vaivaa voi taikinan joukkoon.
3. Anna taikinan kohota lämpimässä liinalla peitettynä n. 20-30min.
4. Kauli kohonnut pullataikina suorakaiteen muotoiseksi.
5. Kauli piparkakkutaikina yhtä leveäksi kuin pullataikina, mutta  puolet kapeammaksi (niin että piparkakkutaikina on puolet pullataikinan koosta). Malta olla syömättä koko piparitaikinaa jo tässä vaiheessa... ;)
6. Laita piparkakkutaikina pullataikinan päälle alareunaan ja käännä toinen puoli pullataikinasta piparkakkutaikinan päälle niin, että piparkakkutaikinan molemmin puolin on pullataikinaa.
7. Leikkaa levystä suikaleita ja kääri suikaleet rullalle. Käännä rullan loppuosa pullan alle.
8. Anna pullien kohota hetki pellillä, voitele ne kananmunalla ja ripottele päälle mantelilastuja.
9. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 min.

Kuorrute: Sekoita glögi ja tomusokeri keskenään.  Pirskottele valmiiden, jo hieman jäähtyneiden pullien päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti