torstai 23. kesäkuuta 2011

Vihreää viiniä

Viikonloppukylässä ollut veljeni kehoitti minua maistamaan vinho verdea. MIKSI kukaan ei ole kertonut minulle moisesta kesäjuomien kuningattaresta koskaan aikaisemmin!?

Vihreä viini (port. vinho verde) on Luoteis-Portugalissa valmistettava viinityyppi. Yleisin ja tunnetuin vihreistä viineistä on valkoviini, mutta Portugalissa valmistetaan myös vihreää puna- ja roséviiniä.


Vihreät viinit ovat maultaan kevyitä, pehmeän happoisia ja usein hieman poreilevia, väriltään hieman keltaiseen tai vihreään vivahtavia. Ne nautitaan nuorina, yleensä noin vuoden ikäisinä ja tarjoillaan erittäin kylminä. Alkoholipitoisuus on alhaisempi kuin viinien yleisesti. Vihreä viini sopii erityisen hyvin salaattien ja muiden kevyiden ruokien kanssa, sekä seurustelujuomaksi.


Nimensä vihreä viini on saanut siitä, että rypäleet poimitaan hieman raakoina. Portugalinkielinen nimi, vinho verde, tarkoittaakin suomeksi sekä vihreää että raakaa viiniä.

Vinho Verde on vähän kuin kuohuviinin ja kuivan siiderin risteytys. Alkoholia kyseisessä viinissä on yleensä alle 10%. Viini on kevyesti kuplivaa, ei läheskään samalla tavalla "hyökkäävää" kuin kuohuviinit, muttei myöskään yhtä voimakasta kuin valkoviinit yleensä.

Jos pidät kuivahkosta tai rutikuivasta siideristä tai kuohuviinistä, tai valkoviinistä yleensä, suosittelen lämpimästi! Ei ole edes kallista. Yksi ihan mainioksi koettu vinho verde on Gazela. Gazela on myös toistaiseksi kokeilemistamme vinho verdeista kuivin (kuivaa sen olla pitää!).

Itse nauttisin vihreän viinini mieluiten kevyiden kesäruokien kanssa - tai sitten sellaisenaan. Toimii varmasti myös juhannusrientojen viinivalintana. ;)

Siispä, pirskahtelevaa juhannusta!

(Kursivoidut kohdat lainattu wikipediasta)

1 kommentti:

  1. Hahaa. Itsehän nautin kyseistä juomaa juhannuksena Taika-mukista. Mökillä ei hifistellä viinilaseilla!

    VastaaPoista